Wat zijn CFD’s?

Wat zijn CFD’s?
Een nieuwe manier van beleggen die vooral bij particulieren snel aan populariteit wint zijn CFD’s. CFD staat voor Contract For Difference.

In dit contract spreken twee partijen met elkaar af dat zij bij verkoop van het CFD het verschil in waarde van een bepaald goed met elkaar delen. Dit moment bepaal je zelf.

Je kunt een CFD op ieder gewenst moment verkopen. Meestal doe je dat op het moment dat je het idee hebt dat de winst oftewel het rendement niet verder zal stijgen.

Stel je koopt op basis van CFD een partij aandelen van een bedrijf. Op het moment dat je besluit je CFD te verkopen blijkt dat het aandelenpakket 400 euro meer waard is geworden. Dit betekent dan dat zowel jij als de andere partij 200 euro winst hebben gemaakt en deze kunnen incasseren.

In principe kan CFD handel met alle goederen plaatsvinden die in waarde kunnen dalen of stijgen, dus ook met obligaties, een grondstof als olie of ijzererts of vreemde valuta.

Is handelen in CFD’s veiliger dan handelen in aandelen?
Wanneer je wel wilt beleggen maar niet te veel risico op grote verliezen wilt nemen dan is CFD handel wellicht een goede keus, vanwege het al eerder genoemde voordeel van het delen van winst of verlies. Daar komt bij dat het bijna niets meer oplevert om je geld op de bank te zetten, want de rente die je nog ontvangt, is historisch laag. Dus als je iets met je geld wilt doen wat mogelijk meer oplevert dan is beleggen een goede optie. En als je dit te riskant vindt, dan kun je je toevlucht nemen tot een CFD.

Handelen doe je via een CFD Broker
Wil je gaan handelen met een CFD dan wend je je tot een CFD broker. Dit is een zelfstandige aandelenhandelaar of een bedrijf dat CFD’s uitgeeft. Omdat je met de CFD handel in relatief korte tijd een flinke winst kunt maken, kiezen steeds meer beleggers ervoor om te handelen in CFD’s. Deze manier van handel in aandelen heeft dan ook de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen.

Hoe werkt een CFD?

De CFD handel werkt in het kort als volgt: Je besluit om op een zeker moment een CFD te kopen voor, laten we zeggen, aandelen Unilever.

Op het moment dat je de CFD koopt voor 100 aandelen is de koers 45 euro per aandeel. Je koopt een “long term” CFD, dat wil zeggen dat je uitgaat van koersstijging. Short term kan ook, dan ga je er vanuit dat de koers zal dalen. Maar in dit voorbeeld gaan we uit van stijging.

En inderdaad, de koers is de volgende dag gestegen, een aandeel Unilever is nu €45,85. Je besluit om je CFD te verkopen. De CFD broker zal je in dit geval 100 x € 0,85 uitbetalen, dat is dus een winst van 85 euro. Dat is een leuke winst voor slechts een dag handelen en geen enkele bank zal over zo’n geringe investering zoveel rente uitkeren.

Wil je meer weten over de CFD handel, of misschien zeelf hierin beleggen, dan kan je meer informatie vinden op o.a. cfdhandel.eu