De laatste beleggingstrends bekeken

De beleggingsmarkt verandert continu. Niet alleen op nationaal niveau, maar ook op internationaal niveau. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen op de nationale en internationale beleggingsmarkt. Dit is echter niet zo gemakkelijk, gezien de vele trends die er jaarlijks voorbij komen en ook weer gaan.

Om je een handje te helpen de markt goed in de gaten te houden, beschrijven we in dit artikel de drie laatste beleggingstrends van dit moment.

Vastgoedcrowdfunding

Crowdfunding is al jaren vrij groot. Een vorm van crowdfunding die de afgelopen maanden beduidend populairder is geworden, is vastgoedcrowdfunding. Bij deze vorm van crowdfunding wordt er door investeerders geld verstrekt voor de aankoop van onroerend goed.

Bekijk ook Piekenverdienen.nl

Stel, je hebt een leegstaand kantoorpand gezien en je hebt hier hartstikke leuke plannen voor. Je hebt echter niet zomaar even 500.000 op je rekening staan, die je vandaag direct kunt missen om dat pand aan te kopen. Start je met vastgoedcrowdfunding, dan ga je op zoek naar investeerders voor eenvoudig en snel toegang tot kapitaal. Je krijgt (een deel van) de kosten van het pand van hen en kunt je project snel starten.

In feite is vastgoedcrowdfunding hetzelfde als standaard crowdfunding, maar dan wordt het in een specifieke markt georganiseerd. Vastgoedcrowdfunding is populair, simpelweg omdat veel mensen niet het kapitaal hebben om een duur pand met eigen geld te kopen. In dit geval is vastgoedcrowdfunding al snel interessant.

Thema-ETF’s

Een ontwikkeling die in 2018 zichtbaar werd en vrijwel direct succesvol is gebleken, is de opkomst van thema-ETF’s. Deze indexfondsen zijn heel anders dan de standaard benchmark indices, die over het algemeen erg breed zijn. Bij een standaard index kan je denken aan bijvoorbeeld de AEX of Dow Jones. Thema-ETF’s volgen namelijk een bepaald thema. Doorgaans gaat het om een thema dat bij beleggers erg populair is.

Een bekend voorbeeld van een thema-ETF dat flink in opkomst is gekomen dit jaar, is het roboticafonds. In dit fonds zijn de aandelen van bedrijven opgenomen die zich met kunstmatige intelligentie en aanverwante zaken bezig houden. Overigens is dit thema-ETF inmiddels zo populair, dat er al meerdere vergelijkbare thema-ETF’s in het leven zijn geroepen.

Actief beleggen

Tot slot zien we dat steeds meer mensen actief beleggen. Beleg je actief, dan probeer je een beter rendement te behalen dan de markt die je volgt. Beleg je passief, dan probeer je een vergelijkbaar rendement te behalen als de markt die je volgt.

Overigens is het al jaren zo dat de meeste beleggers actief beleggen – en dus niet passief – maar de markt van actief beleggen blijft groeien. Dit komt omdat er steeds meer middelen, strategieën en dergelijke voorhanden zijn om actief te beleggen met succes. Actieve beleggers krijgen simpelweg steeds meer ruimte in de beleggingsmarkt van nu en dit zal de komende jaren nog wel op deze manier blijven ontwikkelen.