AEX Hoofdfondsen

Wat wordt bedoeld met hoofdfondsen op de beurs?

Hoofdfondsen zijn de 25 belangrijkste fondsen van de Amsterdamse beurs, hierop is de AEX index gebaseerd.

Dit zijn grote multinationals die vele tienduizenden aandelen uit hebben staan. Hieronder vallen bijvoorbeeld Philips, Unilever en Koninklijke Olie.

Deze bedrijven zijn bepalend voor de koersen op de Amsterdamse beurs en daarom worden ze hoofdfondsen genoemd.

Als één van deze aandelen ineens sterk in prijs stijgt of daalt dan reageren andere aandelenkoersen daar meteen op. Ook heeft het invloed op de koersen van andere beurzen in Europa of wereldwijd.

Andersom is ook waar. Als de prijs van producten die door Philips of Unilever worden gemaakt ineens sterk in prijs daalt, bijvoorbeeld door een schandaal, dan reageren de koersen daar meteen op.

Kan ik alleen in aandelen van de hoofdfondsen handelen?
Het is niet zo dat je alleen aandelen kunt kopen van de hoofdfondsen. Ieder bedrijf dat naar de beurs gaat, geeft aandelen uit en die kunnen worden gekocht door beleggers.

Wel is het zo dat de 25 hoofdfondsen over het algemeen solide bedrijven zijn die niet snel failliet zullen gaan. Al is er op de beurs nooit een garantie, ook de sterkste fondsen kunnen stevig onderuit gaan als er in hun branche problemen zijn of wanneer een bedrijf verwikkeld raakt in een schandaal. Dan kan zo’n bedrijf in een dag tijd zomaar enkele miljoenen euro’s minder waard zijn, want de waarde van een bedrijf wordt voor een belangrijk deel bepaald aan de hand van de waarde van de aandelen.

De invloed van de hoofdfondsen is groot

De invloed van de 25 hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs is groot. Het zijn de bedrijven waar beleggers voortdurend naar kijken. Als de kwartaalcijfers worden gepresenteerd van de Koninklijke Olie (Shell) dan reageren beleggers daar meteen op. Gunstige cijfers betekent dat het aandeel stijgt, tegenvallers zullen onherroepelijk een koersdaling tot gevolg hebben.

Welke bedrijven zijn op dit moment hoofdfondsen?
Het voert te ver om in dit artikel alle 25 hoofdfondsen op te noemen. Maar je kunt op het internet op verschillende websites een overzicht vinden.

Daar staat dan ook een percentage achter, dit is het percentage waarvoor dit specifieke fonds deel uitmaakt van de AEX. Alle percentages opgeteld is 100%

Als een aandeel van een hoofdfonds in waarde stijgt of daalt dan wordt aan de hand van het percentage bepaald hoeveel de AEX daardoor stijgt of daalt. En zo vormen de hoofdfondsen dus de dagelijks wisselende AEX index.