Hoe handelen in Aandelen?

Ik wil gaan handelen in aandelen, hoe moet ik dit doen?

Aandelen kun je niet zomaar online bestellen zoals je dat met andere aankopen doet. Je kunt ook niet een bedrijf benaderen met de vraag of je van hen aandelen kan kopen. Als je online wilt gaan handelen in valuta of in aandelen, dan zijn er grofweg twee mogelijkheden.

  1. Je kunt zelf gaan handelen op de beurs.
  2. Of je besteedt dit uit aan een beleggingsmaatschappij.

Aan beide manieren zitten uiteraard voor- en nadelen.

Zelf beleggen
Voordat je besluit om zelf te gaan handelen in aandelen moet je je een paar dingen goed realiseren. Beleg alleen met geld dat je de komende jaren niet ergens anders voor nodig hebt. Wanneer je al je spaargeld in aandelen omzet en de wasmachine moet worden vervangen of je hebt hoge reparatiekosten aan de auto, dan is het enorm zonde als je eerst aandelen moet verkopen om de rekening te kunnen betalen.

Want je zult zien dat juist op dat moment de beurs een flink stuk lager staat dan op het moment dat jij je aandelen kocht. En dan lijd je dus een behoorlijk verlies. En daarnaast moet je je realiseren dat er veel tijd in gaat zitten wil je er echt iets mee verdienen. Mensen die handelen in aandelen houden dagelijks het financiële nieuws bij en weten wat er speelt in andere landen, want ook dat heeft soms sterke invloed op de koersen op de Amsterdamse beurs.

Een account openen om te handelen in aandelen

Als je zelf wilt gaan handelen in aandelen is het handig om dit te doen via een beleggingsrekening. Je kunt bij verschillende bedrijven online een account openen waarmee je aandelen kunt kopen en verkopen, nadat je uiteraard eerst geld hebt gestort om aandelen te kunnen kopen.

Spreid het risico en beleg in meerdere fondsen is wel de belangrijkste spelregel. En een tweede belangrijk advies: Raak niet meteen in paniek als de koers van een fonds waarvan je aandelen hebt ineens sterk daalt. “Wie geschoren wordt moet stilzitten” is een kreet die bekend is onder beurshandelaren.

Verkoop je aandelen niet als de koers ineens scherp daalt, maar wacht af. De kans is groot dat deze na verloop van tijd weer stijgt. Zo beperk je je verlies of maak je zelfs op een gegeven moment weer winst.

Laten beleggen kan ook
Als je zelf onvoldoende verstand hebt van handelen in aandelen en de beurskoersen dan kun je er ook voor kiezen om je geld door een beleggingsmaatschappij te laten beheren. Je maakt dan een afgesproken bedrag over naar dit bedrijf en zij gaan voor je aan de slag om er een zo hoog mogelijk rendement uit te halen.

Hou er wel rekening mee dat het bedrijf dat jouw aandelen belegt natuurlijk ook een graantje wil meepikken van de winst. Handelen in aandelen op deze manier zal dus om die reden misschien minder opleveren dan wanneer je het zelf doet. Maar nogmaals, dan moet je wel voldoende kennis hebben, en voldoende tijd om het nieuws te volgen en je aandelen op de juiste momenten te kopen of te verkopen.