Exit strategie bij beleggen in crypto

Beleggen in crypto wordt steeds populairder. Waar eerst een aantal tech fanaten investeerde in deze nieuwe technologie heb je nu vast een aantal kennissen in je vriendenkring die in de cryptomarkt geïnvesteerd hebben. Zeker als je in een bull markt zit, zie je dan al snel je portfolio groeien. Wanneer pak je dan je winst? Veel nieuwe investeerders houden vast of kopen zelfs bij als de koers erg in de lift zit. Je wordt al snel bevangen door emotie en wilt snel instappen omdat je anders de boot mist voor je gevoel. Uiteindelijk zie je vaak dat er een flink markt dip volgt waarop beginners veel verlies maken. 

Een goede exit strategie is dus erg belangrijk om winstgevend te zijn. Zeker in een enorm volatiele markt van de cryptocurrencies. 

Wanneer moet ik m’n winst pakken?

Voordat je ergens in investeert is het altijd handig om te bepalen wanneer je tevreden bent.
Zou je met een stijging van 20% tevreden zijn of wil je je investering minstens verdubbelen?

Hieronder vind je een voorbeeld:

Jan heeft besloten om 5 duizend euro in Cardano te investeren. Toen Jan Cardano kocht, was 1 munt precies 1 euro waard. Hij heeft veel research gedaan en zijn verwachting is dat Cardano nog wel eens 2 euro waard kan zijn in het lopende jaar. 

Om zijn winsten veilig te stellen heeft hij een aantal regels opgesteld volgens de stap-voor-stap methode. Dit doet Jan op de volgende manier. 

Waarde Cardano (ADA)Verkoop van Cardano (ADA)
€1,2520%
€1,5020%
€1,7520%
€2,0020%

De prijs van Cardano haalt helaas niet de waarde van 2 euro niet in het jaar. De prijs groeit snel naar 1,75 maar daarna vindt er een markt crash plaats. De prijs zakt snel naar 75 eurocent voor Cardano. In deze situatie heb je in ieder geval een deel van je winsten veilig gesteld. 

Traden volgens emotie gaat vaak fout

Piet heeft in dezelfde situatie 5 duizend euro geïnvesteerd maar hierbij geen exit strategie bepaald. De prijs stijgt al snel naar 1,75 euro. Hij heeft al een flinke winst maar is bang dat hij rendement misloopt als hij nu z’n geld eraf haalt. Vervolgens crasht de markt ook en alle winst verdampt. Piet raakt in paniek en denkt dat de waarde nog verder gaat zakken. Nu verkoopt hij met verlies al z’n munten. Dit is een situatie wat erg vaak voorkomt bij beginnende beleggers die zonder exit strategie aan de slag gaan. 

Herinvesteren

Als de markt dan eenmaal een flinke dip meemaakt zitten Piet en Jan in een hele andere positie. Doordat Jan z’n winsten veilig heeft gesteld, is dit mogelijk een grote kans om juist te investeren. Hierbij kan hij voor een bodemprijs verschillende cryptomunten aanschaffen. Piet is daarentegen al z’n winst kwijt en baalt als een stekker. 

Conclusie: het beleggen in crypto

Probeer goed voorbereid te zijn als je ervoor kiest om crypto te kopen. Het is een bijzonder volatiele markt waarbij je veel geld kunt verdienen maar ook verliezen. Doe goede research naar de bepaalde cryptomunt door middel van fundamentele analyse en technische analyse. Met een juiste exit strategie kan je ervoor zorgen dat je succesvol bent waar andere veel geld verliezen.